A termék kategória befolyásolja, hogy milyen másodlagos kihelyezést érdemes alkalmazni?  

Általában a másodlagos kihelyezések célja, hogy impulzusvásárlást generáljanak. De vajon tényleg impulzus vásárlások történnek róla, vagy csak „előre hozott vásárlások”, azaz a vásárló nem megy be az elsődleges kategóriához, hanem megveszi a másodlagosról az amúgy is tervezett terméket?

 

A kutatások azt mutatják, hogy a különböző kategóriák vásárlási tervezettsége és ezzel együtt az impulzus vásárlások aránya is jelentősen eltérhet. Ha ismerjük a kategóriánkra és azon belül a saját márkánkra vonatkozó adatokat a vásárlások tervezettség szerinti megoszlásáról, akkor el lehet dönteni, hogy érdemes-e egyáltalán másodlagos kihelyezést alkalmaznunk.

 

Tegyük fel, hogy a mi termékünk piacvezető, sokan tervezik venni és nem csak általában a kategóriánkból vásárolnának, hanem a boltba lépés pillanatában a mi márkánkat tervezik venni. Ők egészen biztos el fognak menni az elsődleges kihelyezéshez, ugyanis a kutatások kimutatták, hogy a magyar hipermarket vásárlók, ha konkrétan márkára tervezve tudják, hogy mit akarnak venni, akkor attól nem fognak eltérni. (a végül más márkát választók aránya 0,3%) Ebben az esetben minek költenénk másodlagosra, igaz?

 

Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor sem mindegy, hogy hol kell kitűnnünk. Elég csak a kategóriában (mert a kategória tervezettsége egyébként magas), vagy a vásárlók maguktól be sem jönnek a kategóriánkhoz?

 

Ha ezek alapján még mindig másodlagos kihelyezés mellett döntünk, azt is végig kell gondolnunk, hogy a termék eladja-e magát (elég ha csak észreveszik a vásárlók?) vagy muszáj kommunikálnunk is? A kutatások alapján az első esetben a raklap és a gondolavég a leghatékonyabb, míg a második esetben a display, ha sikerül vele átlépni azt a bizonyos intenzitás különbség küszöböt.

valasz2

 

ikon2


cikkek

Itt olvashat legfrissebb kutatási eredményeinről,

újdonságainkról.

ikon4


Forma Display Kft

Display tervezés és gyártás.

Formabontó megoldások. Keressen bennünket!

ikon1


pályázat

Európai Uniós pályázataink keretében az alap kutatások mellett

vizsgálati módszereink fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk.