Mennyivel növeli az értékesítést, ha megvilágítjuk a másodlagos kihelyezést? 

A világítás önmagában csak a figyelmet képes felkelteni (ránézést tud generálni a termékre), így az értékesítésre gyakorolt hatására nincsenek általános kutatási eredményeink, az termék és kategória függő.

 

Ahhoz azonban, hogy képes legyen a figyelmet felkelteni, a világításnak át kell lépnie az un. intenzitás különbség küszöböt. Ez azt jelenti, hogy jóval nagyobb erősségűnek kell lennie, mint a környezeti fénynek. Mérési eredmények szerint az egy darab villogó kis lednek nincs jelentős, mérhető hatása a ránézések alakulására.

 

Egy korábbi mérés során egy ilyen intenzív polc világítás a ránézők számát 17%-ról 70%-ra volt képes megnövelni egy olyan termék esetében, melynek a vásárlási tervezettsége alacsony.

 

Ahhoz, hogy a ránézésből vásárlás legyen ennél több kell, mégpedig a pillanatnyi relevancia. Mivel a mérések szerint jelenleg a másodlagos kihelyezéseken a nézési sorrendben első helyen a termék áll, a pillanatnyi relevancia eleve eldönti a vásárlás tényét (nem mindenki van vásárlási helyzetben még a terméket egyébként fogyasztók körében sem). Vannak termékek, melyek eladják magukat, de a többség nem.

 

Amennyiben a másodlagos kihelyezésen kommunikációt alkalmazunk, a kommunikációra való ránézésben, ill. a nézési sorrend megváltoztatásában segíthet a megvilágítás, méghozzá úgy, hogy a kommunikáció megvilágításával elérhetjük, hogy ne a termékre nézzenek először, hanem a kommunikációra. Ahhoz azonban, hogy ez befolyásolni tudja a vásárlásokat, a kommunikációnak „át kell mennie”, hatnia kell a vásárlóra. Az már egy másik kérdés, hogy hogyan lehet olyan kommunikációt tervezni, ami a rendelkezésünkre álló 300 ms alatt (igen, egy harmad másodperc alatt) képes a figyelmet felkelteni.

 

 ws

 

ikon2


cikkek

Itt olvashat legfrissebb kutatási eredményeinről,

újdonságainkról.

ikon4


Forma Display Kft

Display tervezés és gyártás.

Formabontó megoldások. Keressen bennünket!

ikon1


pályázat

Európai Uniós pályázataink keretében az alap kutatások mellett

vizsgálati módszereink fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk.