2. Az érzelmi és a tudat alatti változók jelentősége

 

A cégeknek meg kellene érteniük, hogy a fizikai kapcsolódási pontok felkutatása nem egyenértékű a fogyasztói élmény megértésével

A cégen belül talán úgy gondolkodnak, hogy a fogyasztónak elég, ha a fizikai vetületet látja. A valóság az, hogy az

egyetlen dolog, amit a fogyasztók megtapasztalnak, a benyomás.

A benyomásokról azt kell tudni, hogy néhány közülük élesen bevésődik, megint mások csak ködösen jelennek meg, de igazán befolyásolóak. Ha ezt a cégek nem értik meg, akkor tévesen olyan területekre koncentrálhatnak, melyeket a fogyasztó észre sem vesz.

Kétség sem fér hozzá, hogy a fogyasztói élmény jelentős része fizikai összetevőkből áll, ilyenek az ár vagy a cég Facebook oldalának népszerűsége, de mindez nem a teljes kép.

A fogyasztói élmény pszichológiai aspektusának két fő vetülete van és ezek nem tartoznak a fizikai kapcsolódási pontok közé!

 

A pszichológiai változók jelentőségeKépzelje el, hogy egy vegyesboltban vásárol, gondoljon a bolt tisztaságára, az eladó kedvességére és az áruk egyszerű megközelíthetőségére. Ezek egyike sem fizikai jellemző! Ezek olyan pszichológiai változók, amelyek meghatározhatják, hogy a fogyasztó vásárolni fog-e vagy sem. A fizikai változókat viselkedési adatokkal könnyű lemérni (a fogyasztók bevonása nélkül is). A pszichológiai változókat azonban csak a fogyasztók bevonásával lehet értékelni. 

Ami érdekes ebből a szempontból, hogy sokszor az olyan kemény fizikai jellemzőket is, mint az ár,

befolyásolhatják lelki tényezők. Nézzük meg, mit csinál az Apple: arcátlanul magas árakat szabnak meg, üzleteikben nincs tömegnyomor, ugyanakkor vetélytársaikkal szemben több szabadalmazott (saját márkanevük alatt futó) terméket kínálnak.

 

Az érzelmi és tudatalatti változók jelentőségeMaradjunk még az Apple Store-nál egy kicsit: látjuk, hogy a cég jó előre ráhangolja a fogyasztóit a termékek különféle jellemzőire, elhitet velük bizonyos dolgokat, például hogy az üzleteikben dolgozó alkalmazottak technikai zsenik, a

termékeik innovatívak, az Apple termékek a legjobbak a világon.

 A fogyasztói élményt legjelentősebben az ilyen érzelmi, tudatalatti jellemzők összessége befolyásolja, még a

fizikai kapcsolódási pont (értsd: az Apple Store) helyszínén is. Másképpen kifejezve: a pszichológiai kapcsolódási pontok nem csupán új irányt szabhatnak az élménynek, de megváltoztathatják a fizikai jellemzők alapján alkotott véleményt is.

Az úgynevezett CEM (customer experience management) e növekvő probléma eredményeképpen született meg.

Mindezt észben tartva a cégeknek egy új típusú fogyasztói élmény-modellt kell alkotniuk, egy olyat, amely a lelki tényezőket is figyelembe veszi az élmény megértése során.

A 'Customer Experience' pszichológiai jellemzőkre koncentráló modellje”

 

https://www.piackutatas-hirek.hu/elemzesek-hirek-technologia/uj-pszichologiai-modell-a-fogyasztoi-elmenyrol.html

ikon2


cikkek

Itt olvashat legfrissebb kutatási eredményeinről,

újdonságainkról.

ikon4


Forma Display Kft

Display tervezés és gyártás.

Formabontó megoldások. Keressen bennünket!

ikon1


pályázat

Európai Uniós pályázataink keretében az alap kutatások mellett

vizsgálati módszereink fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk.